Mellan 2012 och 2017 ökar mjölken mest i Nederländerna med 2,6 miljoner ton

mjolkTyskland är det land där jordbrukarna väger in mest mjölk vid mejerierna 31,9 miljoner ton, följt av Frankrike med 24,6 miljoner ton och Storbritannien med 15,1 miljoner ton. Dessa tre länder står för nästan hälften, 46 %, av den mjölk som levereras till mejerierna.

Mjölkkvotsystemet inom EU upphörde i mars år 2015. Från och med april 2015 har alltså mjölkbönderna i EU kunnat öka sin produktion av mjölk utan att riskera att behöva betala om de överskred sin kvot. Det kan därför vara intressant att jämföra utvecklingen mellan ett år som 2012 då mjölkkvotssytemet fanns och 2017 då det varit något år sedan det upphört.

Mellan åren 2012 och 2017 har kvantiteten mjölk som jordbrukarna levererar till mejerierna ökat mest i Nederländerna med 2,6 miljoner ton, följt av Tyskland med 2,2 miljoner ton och Irland med 2,1 miljoner ton.

De tre länderna ovan där kvantiteterna ökat mest är ju stora leverantörer av mjölk. Väljer jag istället att titta på de länder där ökningen är störst i procent leder Cypern med 41 %, följt av Irland med 39 % och Luxemburg med 34 %.

Det finns några länder där den invägda kvantiteten mjölk vid mejerierna minskat mellan åren 2012 och 2017. Sverige är ett av de länderna där invägningen minskat med 2 %. Minskningen är dock större i de tre andra EU-länder där invägningen också minskat nämligen Kroatien (-21 %), Grekland (-7 %) och Slovakien (-3%). I våra nordiska grannländer har den invägda mjölken ökat; i Danmark med 11 % och i Finland med 5 %.

//Ann-Marie Karlsson

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Mellan 2012 och 2017 ökar mjölken mest i Nederländerna med 2,6 miljoner ton

  1. Pingback: Invägd mjölk till mejeri från 2012 till 2017 i EU – Mejeritekniskt Forum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s