Äppelodlingarna växer så det knakar

Den svenska kommersiella odlingen av äpplen har förändrats en hel del under de senaste åren, visar vår dagsfärska statistik. Antalet äppelträd ökade med hela 38 procent mellan 2012 och 2017 och nådde drygt 3,5 miljoner träd, samtidigt som den odlade arealen ökade med 11 procent till 1 660 hektar. Och titta bara på utvecklingen under de senaste 15 åren!

Figur A

Antalet äppelträd i kommersiella äppelodlingar under åren 2002 till 2017

Under perioden 2013 till 2017 planterades mer än 1,2 miljoner träd vilket innebär att mer än en tredjedel av det totala antalet träd planterades under den senaste femårsperioden.

Äppelodlingarna domineras fortfarande av de klassiska sorterna Ingrid Marie, Aroma och Discovery, och de två förstnämnda är fortsatt också de mest populära sorterna när det planteras nya träd. Samtidigt tar en rad nya sorter alltmer utrymme i odlingarna. Sorterna Rubinola, Frida, Elise och Santana ökade påtagligt mellan 2012 och 2017 och tillsammans utgör de nu mer än en fjärdedel av det totala antalet äppelträd.

 

Figur C

Olika äppelsorters andel av det totala antalet äppelträd i Sverige 2002-2017

Samtidigt sjunker andelen av några klassiska sorter som Cox Orange och Gravensteiner, även om antalet träd av dessa sorter faktiskt var ungefär detsamma 2017 som 2012. Minskningen i andel beror istället på att det totala antalet träd ökar.

Förutom att de nyare sorterna tillför nya smaker och variation i utbudet, så har de dessutom goda lagringsegenskaper. Tillsammans med äppelodlarnas satsningar på nya lager innebär det att vi kommer att kommer att få se alltmer svenska äpplen i våra fruktdiskar långt in på våren och försommaren.

Mums!

//Jörgen Persson

 

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Trädgård och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Äppelodlingarna växer så det knakar

  1. Ping: 2018 – ett ovanligt år för trädgårdsodlingen | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s