Priserna på spannmål har ökat mer i Sverige än i Finland och Danmark

åtminstone om man jämför priserna i Sverige med priserna i Finland och Danmark. Jag har hämtat uppgifter från Finska LUKE och Danmarks statistik och jämfört priserna på havre, korn, vete och råg mellan de tre länderna. Jag har räknat om Danska kronor och Finska Euro till svenska kronor med hjälp av den genomsnittliga kursen per månad. Denna beräkning kan kanske vara litet missvisande så prisnivån mellan länderna ska tolkas med försiktighet.

En jämförelse av priserna på fodervete visar att nivån i Finland och Danmark är relativt lika fram till maj i år. Därefter har priserna stigit mer i Sverige än i Finland. För ett genomsnitt av allt vete ger siffrorna ungefär samma bild.

Prisnivån på korn, råg och havre förefaller vara något lägre i Sverige det första halvåret 2018. Därefter ser vi samma mönster; priserna har stigit mer i Sverige än i grannländerna. Observera att för havre jämförs foderhavre i Sverige med ett genomsnitt av havre i grannländerna.

//Ann-Marie Karlsson

pris

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s