Företag med minst 100 hektar åker svarar för 64 % av slakten av nöt, gris och får

Använder man storleken på åkermarken för att definiera storleken på företagen kan man se att större delen av antalet slaktade djur kom ifrån större företag.

aw

För slakten av nötkreatur och gris, kom 68 % respektive 64 % av slakten från företag med mer än 100 hektar åkermark. Den näst största andelen av slakten av gris kom från företag med mindre än två hektar åkermark.

Till skillnad från nötkreatur och gris är slakten av får och lamm något mer utspridd mellan storleksgrupperna. Största andelen, 21 %, av antalet slaktade får och lamm kom från företag med 50–100 hektar åkermark.

//Ann-Marie Karlsson

slakt per djurslaga.jpg

Källa

Statistiken bygger på en specialbearbetning av slaktregistret och Lantbruksregistret som vi gjorde i våras. Bearbetningen innebär att slakten kan fördelas på grupper av jordbruksföretag efter storlek och driftsinriktning.

 

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s