Tema EU: Litauen… 45 % av jordbruksföretagen i Litauen leds av en kvinna

Litauen_datum.jpg

De två baltiska länderna Lettland och Litauen har störst andel kvinnor som driftsledare på företagen runt 45 %. I Nederländerna är andelen minst runt 5 %. I Sverige är andelen 15 %.

Tema EU:Litauen

År 2016 fanns det 150 000 jordbruksföretag i Litauen. De brukar 2,9 miljoner hektar jordbruksmark. Det är nästan lika mycket jordbruksmark som finns i Sverige och knappt 2 % av EU:s jordbruksmark. Det finns 2,1 miljoner hektar åkermark varav 1,3 miljoner hektar odlas med spannmål. Jordbrukets produktionsvärde är ungefär hälften så stort som Sveriges 2,9 miljoner euro.

Litauen_datum

Jordbrukets utveckling i Litauen

Jordbruket har utvecklats väl i Litauen sedan Litauen blev medlem i EU år 2005. I förhållande till EU:27 det vill säga samtliga medlemsländer förutom Kroatien så har värdet för både animalier och vegetabilier ökat. År 1999 svarade Litauen för ungefär 0,4 % av värdet för EU:27 medan denna andel ökat till 0,5 % för animalier och 0,7 % för vegetabilier år 2017. Faktorinkomsten det vill säga det resultat som ska räcka till att betala arbetskraft och kapital har också ökat i förhållande till EU:27.

//Ann-Marie Karlsson

Litauen_siffror_utva

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s