Jordbrukets resultat det lägsta på minst 30 år

Torkan sätter tydliga spår i jordbrukets ekonomi 2018. Det visar den prognos över jordbrukets produktionsvärde och resultat (EAA-kalkylen)  som Jordbruksverket just publicerat inom ramen för den officiella statistiken.

Jordbrukets nettoförädlingsvärde, vilket motsvarar värdet av jordbrukssektorns produktion minus insatsvaror, tjänster och avskrivningar förväntas minska till 1 miljard kronor. Det är en minskning med nästan 7,2 miljarder kronor vilket motsvarar 88 %.

företags

Företagsinkomsten, som är den del av resultatet som är kvar för att ersätta kostnaderna för jordbrukarens egna arbete och egna kapital förväntas minska med 73 % till 2,4 miljarder kronor jämfört med 2017. I löpande priser är företagsinkomstens den lägsta som uppmätts sedan EAA-beräkningarna infördes år 1990.Värdet av den svenska jordbruksproduktionen förväntas minska med 4,6 miljarder eller 7 procent medan kostnaderna för insatsvaror, främst foder, och drivmedel ökar med 2,3 miljarder eller 5 procent. Skördarna av spannmål, oljeväxter och grovfoder har varit avsevärt mindre än normalt. Grovfoderbristen har orsakat problem för djurhållare och priserna för både grovfoder och spannmål har skjutit i höjden. Kronans värde har försvagats jämfört med år 2017 vilket bidragit till högre kostnader för till exempel drivmedel.

//Ann-Marie Karlsson

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s