Tema EU: Estland … 0,6 % av spannmålen inom EU odlas i Estland

Estland

Ungefär 0,6 % av EU:s spannmålsareal finns i Estland. Den största spannmålsarealen finns i Frankrike med nästa 10 miljoner hektar följt av Polen, Spanien och Tyskland. Litet mer än hälften (55 %) av EU:s åkermark odlas med spannmål. Polen är det land där andelen spannmål av den totala åkerarealen är högst 68 %. Rumänien, Litauen, Danmark och Irland är alla länder där mer än 60 % av åkermarken odlas med spannmål.

Tema EU: Estland

Det finns 16 700 jordbruksföretag i Estland. De är i genomsnitt litet större än i Sverige. Den genomsnittliga arealen jordbruksmark per företag är 60 hektar att jämföra med Sveriges 48 hektar. Det finns bara 2 600 företag som brukar mer än 50 hektar, men bland dem finns ett antal riktigt stora företag.

33 % av driftsledarna är kvinnor i Estland vilket t.ex. kan jämföras med Sveriges 15 %.  16 % av driftsledarna är yngre än 40 år. Antalet årsarbetstider som används i det estniska jordbruket är 19 800 stycken, vilket innebär att arbetstiden är litet drygt 1 årsverke per företag.

Estland har knappt 1 miljon hektar åkermark varav 18 % odlas ekologiskt. Det är bland den högsta andelen ekologisk odling inom EU.

Estlandsif.jpg

Utvecklingen av Estlands jordbruk

Värdet av jordbruksproduktionen har ökat i Estland mellan åren 1999 och 2017. Estland har fördubblat sin andel av värdet för vegetabilier och också ökat värdet av animalier. Mjölkproduktionen har t.ex. nästan fördubblats sedan år 2000. Det estniska jordbruket växer alltså mer än jordbruket i genomsnitt gör inom EU.

//Ann-Marie Karlsson

Estlandsifa

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s