Tema EU: Polen… 1 av 5 jordbruksföretag i EU finns i Polen

Polen

7,7 % av alla grisar i EU fanns i Polen år 2016. Det motsvarar 11 miljoner grisar. Det gör att Polen kommer på sjätte plats i topplistan över länder med flest grisar i EU. Tyskland leder ligan följd av Spanien, Frankrike, Nederländerna och Danmark.

Det finns 1,4 miljoner jordbruksföretag i Polen. Det innebär att efter Rumänien är Polen det land där det finns flest jordbruksföretag inom EU. Den genomsnittliga storleken på jordbruksföretagen är liten endast 10 hektar jordbruksmark per företag. Det kan jämföras med de 48 hektar per företag som är genomsnittet i Sverige. Det finns dock 33 000 jordbruksföretag som har mer än 50 hektar åkermark att jämföra med bara 15 000 i Sverige.

20 % av de som leder företag i Polen (driftsledarna) är yngre än 40 år och knappt 30 % av driftsledarna är kvinnor.

Det finns 14 miljoner hektar jordbruksmark i Polen varav knappt 11 miljoner är åkermark. Den vanligaste grödan på åkermarken är spannmål. Drygt 7 miljoner hektar odlades med spannmål år 2016.

Jordbruket i Polen sysselsätter 1,6 miljoner årsarbetskrafter vilket innebär att det i genomsnitt finns litet drygt 1 heltidsperson per företag. Polen svarar för 18 % av årsarbetstiden inom EU men enbart 5,5 % av jordbrukets produktionsvärde.

Polenaa

Utvecklingen av jordbruket i Polen

I Polen är värdet av både animalieproduktionen och vegetabilieproduktionen ungefär lika stort. År 1999 var värdet runt 5 miljoner Euro och år 2017 var det 11- 12 miljoner euro.

Jämfört med EU:27 så har animalieproduktionen utvecklats bättre än vegetabilie-produktionen. År 1999 motsvarade värdet av animalierna 4 % av värdet i de länder som blev EU:27 och år 2017 var andelen nästan fördubblad 8 %. Under de senaste åren har framförallt mjölkproduktionen ökat. Värdet av vegetabilierna har ökat runt 1 procentenhet under samma period. Faktorinkomsten som ska täcka alla kostnader för arbete och kapital ökade rejält mellan 2003 och 2011 men har därefter stannat av och till och med minskat något.

//Ann-Marie Karlsson

Polenaaa

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s