I Slovenien sysselsätter jordbruket 80 000 årsarbetstider. I Sverige är siffran 56 000

Slovenien

Resultaten från frågorna om sysselsättning i jordbruket är ställda på ett sådant sätt att det är möjligt att räkna fram årsarbetstider (årsverken). 2 personer som arbetar heltid räknas då som en heltid. Resultaten visar att Polen är det land där sysselsättning räknat på detta sätt är högst med 1 649 000 årsarbetstider följt av Rumänien med 1 588 000 årsarbetstider.

Det fanns något fler jordbruksföretag i Slovenien jämfört med Sverige 70 000 att jämföra med 63 000 företag i Sverige. Företagen i Slovenien är dock mindre med endast 7 hektar jordbruksmark per företag. Antalet företag med mer än 50 hektar var också litet endast 540 företag uppfyllde det kriteriet. Litet drygt en årsarbetstid arbetar i genomsnitt på företaget.

Av samtliga driftsledare var 9 % yngre än 40 år och 20 % av driftsledarna var kvinnor år 2016. Jordbruket i Slovenien skapade 0,3 % av värdet av jordbruket inom EU.

Det fanns 488 000 hektar jordbruksmark i Slovenien varav 175 000 hektar var åkermark.

slovenien sif

EU har också en typologi för jordbruksföretagen där de delas in efter storlek och efter teatavilken driftsinriktning de har, t.ex. specialiserad växtodling eller specialiserade mjölkföretag. Typologin ger också en bild produktionsvärdet i form av standardiserade intäkter för de olika driftsinriktningarna. Bilden till höger visar att specialiserade mjölkföretag skapar 28 % av värdet samtidigt som företag specialiserade på trädgård, fruktträd, vin och oliver svarar för 15 % av värdet. Nästan lika stor del av värdet som skapas av de specialiserade mjölkföretagen skapas av företag som kombinerade företag, t.ex. företag som har både kor och trädgårdsodling. Sammantaget är alltså mjölkproduktion och odling av trädgårdsväxter och permanenta grödor som fruktträd och vin viktiga i Slovenien.

Utvecklingen av jordbruket i Slovenien

Värdet av animalier har varit ungefär konstant sedan 1999 i Slovenien medan värdet av vegetabilier har ökat något även om det finns stora variationer mellan åren. Jämfört med EU:27 har Sloveniens andel av produktonsvärdet minskat för animalier från drygt 0,45 % till drygt 0,35 %.

Slakten av grisar ha minskat sedan Slovenien gick med i EU medan mjölkleveranserna har ökat något.

//Ann-Marie Karlsson

slovenien.jpg

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s