Tema EU: Tjeckien… Det fanns 1,5 miljoner grisar i Tjeckien år 2016

tjeckien kal

År 2016 vid räkningstillfället för strukturundersökningen fanns det flest grisar i Tyskland följt av Spanien, Frankrike och Nederländerna. I Tjeckien fanns 1,5 miljoner grisar.

Tjeckien är det land där antalet årsarbetstider är högst per företag. Antalet årsarbetstider var 103 000 och antalet företag 26 500. Av dessa företag hade 6 000 mer än 50 hektar. Arealen jordbruksmark per företag var 130 hektar. Trots att endast 0,3 % av jordbruksföretagen fanns i Tjeckien skapade landets jordbruk 1,2 % av det totala produktionsvärdet inom EU.

Arealen jordbruksmark var 3,5 miljoner hektar varav 2,5 miljoner var åkermark.

tjeckien kala

EU har också en typologi för jordbruksföretagen där de delas in efter storlek och efter tjeckien kalasvilken driftsinriktning de har, t.ex. specialiserad växtodling eller specialiserade mjölkföretag. Typologin ger också en bild produktionsvärdet i form av standardiserade intäkter för de olika driftsinriktningarna.

Bilden till höger visar att hela 42 % av produktionsvärdet i Tjeckien skapas av företag som har en kombination av olika växt och djurslag. 19 % av produktonsvärdet skapas av företag specialiserade på spannmål, oljeväxter och proteingrödor. I övrigt finns det ingen speciell typ av specialiserade företag som dominerar.

Utvecklingen av jordbruket i Tjeckien

Sedan 1999 har värdet av de animalier som produceras legat på samma nivå. Värdet av vegetabilierna ökade mellan 2009 och 2012. Det innebär att i jämförelse med EU:27 så har den andel av EU:s värde som skapas i Tjeckien ökat för vegetabilier från 0,8 % till 1,4 %. Under perioden har slakten av grisar minskat medan mjölkproduktionen ökat de senaste åren.

//Ann-Marie Karlsson

tjeckien kalasa

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s