Tema EU: Ungern… I Ungern är andelen direktstöd 17 %

ungern.jpg

I diagrammet ovan studerar jag hur stor andel direktstöden motsvarar av summan av produktionsvärde och direktstöd. (direktstöd/(direktstöd+ produktionsvärde till producentpris). Produktionsvärde till producentpris innebär att värdet inte inkluderar några typer av direktstöd till jordbruket.

Diagrammet visar att andelen för år 2016 är högst i Finland med 31 %. Det är hel 10 procentenheters skillnad till tvåan som är Bulgarien där andelen är 21 %. I Sverige är andelen 14 % och i Danmark 8 %. I Ungern var direktstöden 17 %. Andelen är lägst i Nederländerna med 4 %. Direktstödens betydelse för jordbrukarnas intäkter varierar alltså stort inom EU.

År 2016 fanns det 430 000 jordbruksföretag i Ungern. De flesta var små och den genomsnittliga arealen jordbruksmark per företag var 11 hektar. Det fanns 15 600 företag med mer än 50 hektar jordbruksmark i Ungern. Det är ungefär lika många som i Sverige där antalet var 15 500 företag. Andelen driftsledare som var kvinnor var högt 27 % att jämföra med Sveriges 15 och andelen driftsledare som var yngre än 40 år var 13 %.

Arealen jordbruksmark var 4,7 miljoner hektar varav 3,8 miljoner hektar var åkermark. Spannmål var den vanligaste grödan 2,2 miljoner hektar odlades litet mindre än två tredjedelar av åkermarken odlades med spannmål.

Det ungerska jordbruket sysselsatte 391 000 personer år 2016. Det innebär ett knappt årsverke per företag.

ungerna

EU har också en typologi för jordbruksföretagen där de delas in efter storlek och efter vilken ungern typdriftsinriktning de har, t.ex. specialiserad växtodling eller specialiserade mjölkföretag. Typologin ger också en bild produktionsvärdet i form av standardiserade intäkter för de olika driftsinriktningarna. Bilden till höger visar att specialiserade företag med inriktning spannmål, oljeväxter och protein grödor svarar för en tredjedel av produktionsvärdet i Ungern. Ingen annan specialiserad inriktning kommer upp i en andel över 10 %. I stället är det företag med en kombination av växter och djur som svarar för 23 % av produktionsvärdet.

Jordbrukets utveckling i Ungern

Värdet av animalier har ökat måttligt i Ungern medan värdet av vegetabilier har mer än fördubblats från 2 miljarder euro 1999 till 5 miljarder euro 2017. Det innebär att den andel av det totala värdet av vegetabilier som skapas inom EU har ökat från 1,5 % till 2,2 %. Faktorinkomsten som ska räcka för att ersätta eget arbete och eget kapital har också ökat.

Slakten av nötkött minskade mellan åren 2007 och 2013 men har därefter ökat igen. Detsamma gäller mjölkproduktionen som minskade mellan 2003 och 2011 för att öka efter det att mjölkkvotssystemet upphörde.

//Ann-Marie Karlsson

ungerna

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s