Vallskörden minskade med 20 %. Skörden av trädor och fokusarealer gav 5 %

I fredags publicerade vi officiell statistik om bland annat vallskörden storlek. I år är också första året vi publicerar alla ettåriga grönfoderväxter med 0 % vattenhalt. Alltså vikten i torrsubstans. Det innebär att den som själv vill jämföra med tidigare statistiska meddelanden eller databasen måste multiplicera tidigare års data med den torrsubstanshalt som fanns angiven. För vall var det hövikt (83,5 %)

I tablån nedan redovisar totalskörd, areal samt hektarskörd av vall och grönfoderväxter. För arealer redovisas skördade arealer. Dessa kan avvika något mot de arealer som finns i arealstatistiken.

Totalskörden av vall minskade med 20 %

Totalskörden av vall blev 3,3 miljoner ton torrsubstans. Det är  20 % lägre än år 2017.  Den skördade vallarealen var större än år 2017 vilket bland annat bidrog till att den outnyttjade vallarealen som inte skördades minskade. Hektarskörden av vall var 25 % lägre än år 2017. Det finns dock lokala variationer. I Skåne blev den 39 % lägre i Kalmar län 37 % lägre och i Jönköpings län 36 % lägre. Jämfört med år 2017 kompenserade ökningen av arealen alltså i någon mån för den lägre hektarskörden.

Totalskörden av stråsäd som inte tröskades utan ensilerades var 186 300 ton torrsubstans. Det innebär att nivån var ungefär densamma som år 2017. Arealen stråsäd till grönfoder mer än dubblerades samtidigt som skörden halverades jämfört med 2017. Jordbrukarna kompenserade alltså för foderbristen genom att ensilera mer stråsäd även om skörden per hektar blev låg.

Totalskörden av majs till grönfoder blev 133 300 ton ts. Det var en minskning sedan år 2017 med 29 %. Minskningen berodde framförallt på en lägre hektarskörd. Arealen var i stort oförändrad.

Totalskörden av övriga grönfodergrödor var 77 500 ton ts. För denna gröda var medelfelet högt. Även för denna gröda ökade arealen samtidigt som hektarskörden minskade.

Skörden från fokusarealer och trädor

På grund av torkan och foderbristen fick jordbrukarna dispens att också skörda arealer som man annars i enlighet med EU:s regelverk inte får skörda. Dessa extra arealer gav 183 000 ton torrsubstans, vilket motsvarar knappt 5 % av den totala skörden av vall och grönfoder. 88 400 hektar skördades, vilket innebär att hektarskörden för dessa arealer blev drygt hälften så stor som hektarskörden för de arealer som från början var tänkta att skördas som vall.

//Ann-Marie Karlsson

vallskörd

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vallskörden minskade med 20 %. Skörden av trädor och fokusarealer gav 5 %

  1. Ping: Torkan sätter tydliga spår i jordbrukets ekonomi 2018 | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s