Tema EU: Storbritannien… 138 000 av 185 000 företag har djur

ukkala

75 % av jordbruksföretagen i Storbritannien hade djur år 2016. Andelen företag med djur var vanligast i Irland där mer än 90 % av företagen hade djur. Irland följs av Slovenien och lilla Luxemburg. Andelen företag som hade djur var lägst i Italien med litet drygt 10 %. I Sverige hade 34 300 eller 54 % av företagen djur.

Storbritannien är fram till mars får vi anta ett av de större medlemsländerna i EU. Det fanns 185 000 företag i Storbritannien och de brukade i genomsnitt 88 hektar. 89 % av marken brukades för övrigt vid de 52 600 företag som hade mer än 50 hektar. 15 % av driftledarna var kvinnor. 5 % av driftsledarna var yngre än 40 år. Det kan jämföras med andelen i Sverige som var dubbelt så stor 10 %.

Jordbruket i Storbritannien sysselsatte 286 000 årsarbetstider och skapade 31 miljarder i produktionsvärde. Det motsvarar 7 % av EU:s produktionsvärde. Nästan 10 % av jordbruksmarken i EU 16 miljoner hektar fanns i Storbritannien, men endast 2 % brukades med ekologiska produktionsmetoder. Av jordbruksmarken var 5 miljoner hektar åkermark, varav ungefär hälften odlades med spannmål.

Antalet får i Storbritannien var 33 miljoner år 2016. Det innebär att 1 av 3 får fanns i Storbritannien,

uk1

EU har också en typologi för jordbruksföretagen där de delas in efter storlek och efter nyuk1vilken driftsinriktning de har, t.ex. specialiserad växtodling eller specialiserade mjölkföretag. Typologin ger också en bild produktionsvärdet i form av standardiserade intäkter för de olika driftsinriktningarna. Bilden till höger visar att specialiserade företag med inriktning mot spannmål, oljeväxter och proteingrödor skapar 16 % av produktonsvärdet. Specialiserade mjölkföretag skapar 23 % medan får, get och häst trots det stora antalet endast skapar 9 % av jordbrukets produktionsvärde.

Utvecklingen av jordbruket i Storbritannien

Mellan åren i 2009 och 2015 ökade produktonsvärdet såväl för vegetabilier som för animalier. Ökningen var större än den i EU vilket innebar att Storbritanniens andel av produktionsvärdet inom EU ökade. Slakten av griskött har ökat sedan år 2009 och mjölkproduktionen ökade efter det att mjölkkvoterna avskaffades.

//Ann-Marie Karlsson

nyuk

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tema EU: Storbritannien… 138 000 av 185 000 företag har djur

  1. Ping: 1 av 3 får inom EU finns i Storbritannien | Jordbruket i siffror

  2. Ping: Tema EU: Storbritannien | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s