Tema EU: Slovakien…

Kroatien

En väldigt liten andel av fåren inom EU finns i Slovakien. Istället är det i Storbritannien fåren finns. EU kommer att förlora en tredjedel av sina får när Storbritannien lämnar EU.

2016 fanns det 26 000 jordbruksföretag i Slovakien med en genomsnittlig areal av 74 hektar. Ungefär 3000 företag hade mer än 50 hektar vilket ju innebär att det finns ett antal riktigt stora företag i Slovakien.

Andelen driftsledare under 40 år var 19 % och det var också andelen kvinnor som var driftsledare. Antalet årsarbetstider var 47 000 vilket innebär att varje företag sysselsatte nästan två årsverken. I jämförelse med EU svarade företagen i Slovakien för 0,6 % av EU:s produktionsvärde trots att endast 0,2 % av företagen i EU fanns i Slovakien.

Arealen jordbruksmark i Slovakien var 1,8 miljoner hektar varav 1,3 miljoner bestod av åkermark. 10 % av jordbruksmarken odlades med ekologiska produktionsmetoder.

slovakien sif.jpg

EU har också en typologi för jordbruksföretagen där de delas in efter storlek och efter vilken slovakien runtdriftsinriktning de har, t.ex. specialiserad växtodling eller specialiserade mjölkföretag.

Typologin för år 2016 ger också en bild produktionsvärdet i form av standardiserade intäkter för de olika driftsinriktningarna.

Bilden till höger visar att specialiserade företag på spannmål, oljeväxter och proteingrödor svarade för en tredjedel av produktionsvärdet i Slovakien. Företag som kombinerade växter och djur svarade för 27 % av produktonsvärdet.

Utvecklingen av jordbruket i Slovakien

Under den senaste 10-års perioden har värdet av vegetabilier ökat medan värdet av animalier har varit stabilt eller minskat. Det innebär att i jämförelse med de andra EU: länderna så har Slovakiens andel av EU:s värde av vegetabilier ökat med  0,2 procentenheter medan värdet av animalier har minskat något.

//Ann-Marie Karlsson

slovakien utv

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s