Tema EU: Cypern… I Cypern består den mesta delen av jordbruksmarken av åkermark

cypern kal.jpg

Finland är det land där andelen åkermark av de totala jordbruksmarken är störst. Finland följs av de två övriga nordiska länderna Danmark och Sverige. I Irland följt av Portugal och Slovenien är andelen minst.

Cypern är ett av de minsta EU:länderna när det gäller den andel av produktionsvärdet som skapas i landet. Endast 0,2 % av EU:s produktionsvärde skapas i Cypern. Det fanns 35 000 företag på Cypern men endast 360 hade en areal av jordbruksmark som var större än 50 hektar. Den genomsnittliga arealen jordbruksmark per företag var liten 3 hektar.

Andelen driftsledare som var kvinnor var 23 % och andelen driftsledare som var yngre än 40 år var 3 %, I Cypern fanns 112 000 hektar jordbruksmark alltså ungefär 4 % av den areal som fanns i Sverige. 84 000 hektar var åkermark och 3 % odlades med ekologiska produktionsmetoder.

Jämfört med de andra husdjursslagen är getter vanligare på Cypern. 1,5 % av EU:s getter fanns på Cypern.

cypern sif

EU har också en typologi för jordbruksföretagen där de delas in efter storlek och efter cypern sifavilken driftsinriktning de har, t.ex. specialiserad växtodling eller specialiserade mjölkföretag. Typologin ger också en bild produktionsvärdet i form av standardiserade intäkter för de olika driftsinriktningarna.

Bilden till höger visar att företag specialiserade på trädgård, fruktträd och vin svarar för ungefär en fjärdedel av produktions- värdet i Cypern. Företag specialiserad på får get och häst skapade 17 % och mjölkföretag 18 %.

Utvecklingen av jordbruket i Cypern

De senaste 15 åren har produktionsvärdet av animalier ökat något medan värdet av vegetabilierhar minskat. Ökningen av animalier beror framförallt på att mjölkproduktionen ökat de senaste åren.

//Ann-Marie Karlsson

cypern sifaa

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s