Tema EU: Malta…29 % av jordbrukarhushållen i Malta konsumerar mer än hälften själva av det jordbruket producerar

Under december har vi specialstuderat samtliga 28 medlemsländer inom EU. På julafton gjorde vi dessutom en avstickare till Norge. Jag kunde inte låta bli när det för lucka 24 råkade finnas 240 000 renar i Norge i år. Imorgon kommer vi att avsluta kalendern med en titt på statistik för EU:28, innan det är dags att önska Gott Nytt År. Maltakal

I Malta konsumeras mer än hälften av jordbrukets värde i det egna företaget av 29 % av företagen. I Rumänien som ni kanske kommer ihåg har ett stort antal, mer än 3 miljoner företag, är många små och 86 % av företagen konsumerar mer än hälften av värdet i det egna hushållet. Slockaein, Ungern, Slovenien, Cypern och Kroatien följer. I dessa länder är mer än hälften av företagen så små att minst hälften av produktionen också konsumeras i hushållet. På den andra ändan av skalan finns de länder som inte ens är med i diagrammet då andelen är noll nämligen Belgien, Bulgarien, Danmark, Tyskland, Irland, Luxemburg, Nederländerna. Österrike, Finland, Sverige och Storbritannien.

Malta är EU:s minsta jordbruksland med 9 300 små företag där den genomsnittliga arealen jordbruksmark per företag var 1 hektar 2016. 5 000 årsarbetstider arbetade inom jordbruket vilket motsvarade 0,06 av sysselsättningen inom EU. På Malta brukades 11 000 hektar jordbruksmark vilket motsvarar 9 000 hektar betesmark. Det gör att jordbruket på Malta går att jämföra med en svensk kommun som t.ex. Ödeshög.

malta sifa

EU har också en typologi för jordbruksföretagen där de delas in efter storlek och efter malta runtvilken driftsinriktning de har, t.ex. specialiserad växtodling eller specialiserade mjölkföretag.

Typologin ger också en bild produktionsvärdet i form av standardiserade intäkter för de olika driftsinriktningarna.

Bilden till höger visar att företag specialiserade på trädgård, fruktträd och fin skapar en tredjedel av produktionsvärdet. Övrig växtodling skapar 4 % av värdet. Av animalierna är mjölkproduktionen störst. Specialiserade mjölkföretag skapar 22 % av produktionsvärdet i Malta.

Utvecklingen av Maltas jordbruk

Värdet av Maltas jordbruk har varit stabilt, vilket innebär att den andel som skapas av Malta i förhållande till resten av EU-länderna har minskat något.

Maltas utv

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s