EU:28 och USA skapar lika mycket produktionsvärde

eu

FAO har också statistik över det värde som jordbruket skapar. Källan ovan är FAO:stat. Statistiken visar att EU och USA skapar ungefär lika stor andel av det totala produktionsvärdet som skapas i världen, ungefär 9 % vardera. Jämför jag Europa med hela Amerika (nord och syd) så skapar Europa 13 % och Amerika 19 % av produktionsvärdet i världen. Mer än hälften 61 % av värdet skapas i Asien.

Det fanns 10,5 miljoner jordbruksföretag inom EU år 2016. De brukade i genomsnitt 17 hektar jordbruksmark. En tredjedel av företagen fanns i Rumänien. 625 000 jordbruksföretag brukade mer än 50 hektar och 2,5 miljoner företag hade en standardiserad intäkt som var högre än runt 80 000 svenska kronor.

I EU var andelen driftsledare som var kvinnor 28 %. En dubbelt så stor andel som den i Sverige där 15 % av driftsledarna var kvinnor. Andelen driftsledare som var yngre än 40 år ungefär lika stor i Sverige som i EU 10 %- 11 %.

Jordbruket sysselsatte 9 miljoner personer. Det innebär knappt en heltidssysselsatt per företag.

Det fanns 173 miljoner hektar jordbruksmark varav litet mer än hälften 103 miljoner hektar bestod av åkermark. 6 % av jordbruksmarken brukades med ekologiska produktionsmetoder. Litet drygt hälften av åkermarken odlades med spannmål.

Det fanns 89 miljoner nötkreatur, 96 miljoner får och 11 miljoner grisar i EU:28 år 2016.

//Ann-Marie Karlsson

EU_28.jpg

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Tema: EU och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s