Prisutvecklingen för spannmål åren 2017 och 2018

spannmålIdag har vi publicerat statistik över prisutvecklingen i jordbruket månad för månad fram till november 2018. Jag har här valt att fokusera på prisutvecklingen för spannmål.

Av diagrammet framgår att priserna från och med juni ökade för spannmål med en topp i oktober. Mellan juni och oktober ökade priserna med 60 %. Mellan oktober och november sjönk priserna något.

spannmåla.jpgOm jag jämför med förra året så var prisutvecklingen densamma fram till juni. Om jag jämför priserna i november år 2018 med dem i november år 2017 är de 60 % högre i november år 2018 jämfört med i november år 2017.

Prisutvecklingen går också att studera för enskilda spannmålsslag. Diagrammet till vänster visar att havre är det spannmål som ökat mest i pris under året. Det år också en minskning av priset på havre som förklarar att priserna sjunkit något för spannmål som helhet i november.

//Ann-Marie Karlsson

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Priser och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s