Den totala spannmålsskörden län för län

I år blev ju spannmålsskörden totalt i hela riket 55 % av skörden år 2017. Det vill säga den totala spannmålsskörden minskade från 5,9 miljoner ton till 3,2 miljoner ton. Spannmålsskörden går också att fördela per län.

En sådan fördelning visar att jämfört med den totala mängden spannmål som producerades i länet år 2017 var minskningen störst i Jönköpings län. Minskningen i Jönköpings län berodde både på en lägre skörd per hektar och på att mer spannmål än normalt ensilerades som grönfoder eftersom foderbristen var stor i länet. I Skåne län som är ett stort spannmålslän var totalskörden drygt hälften så stor som år 2017 ungefär 52 %.

I Västerbottens- och Norrbottens län var skörden högre än år 2017 och i nivå med skörden år 2016. År 2017 var alltså ett riktigt dåligt skördeår i dessa län med stora obärgade arealer.

//Ann-Marie Karlsson

totskörd län

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s