Mer än hälften av den mjölk vi dricker är mellanmjölk

mjölksVi publicerar årligen statistik över livsmedelsproduktionen i Sverige och här tittar jag litet närmare på vår konsumtion av mjölk. Siffrorna i det här blogginlägget avser direktkonsumtion, vilket är den mängd mjölk som vi köper till hushållet och den mjölk som vi konsumerar när vi äter ute.

År 2017 var direktkonsumtionen av:

  • Standardmjölk 21 liter per person och år
  • Mellanmjölk 38 liter per person och år
  • Lättmjölk 14 liter per person och år
  • Jordbrukarnas egen konsumtion och direktförsäljning 0,4 liter per person och år

Det innebär att vi totalt konsumerade runt 74  liter per person och år under 2017. År 1960 var motsvarande siffra 158 liter per person och år. Konsumtionen har alltså mer än halverats de senaste 57 åren.

konsumtion

Jordbrukarnas egna konsumtion och direktförsäljning har minskat från 37,6 liter per person och år 1960, då en fjärdedel eller 24 % av all mjölk som konsumerades såldes direkt av jordbrukaren t.ex. till grannar eller konsumerades av jordbrukarna själva, till nästan ingenting.  Utvecklingen speglar också att antalet jordbrukare med mjölkkor har minskat från 185 600 år 1961 till dagens drygt 3 600 mjölkföretag.

Konsumtionen av standardmjölk har minskat kraftigt och konstant sedan början av 1970-talet. I början av 1960-talet låg konsumtionen av standardmjölk på 116 liter per person och år, i mitten av 1970-talet var motsvarande siffra ca 100 liter per person och år. Från 1960-talet fram till början av 1990-talet halverades denna mjölkkonsumtion. Vid 2000-talets början drack vi ca 35 liter standardmjölk per person och år. Konsumtionen av standardmjölk har nu minskat till 21 liter per person och år under 2017.

Lättmjölken hade sin storhetstid i slutet av 1970-talet, då vi drack nästan 60 liter per person och år. Konsumtionen av lättmjölk har sedan konstant minskat till att numera ligga strax under 14 liter per person och år.

Mellanmjölken var en produkt som introducerades i mitten av 1980-talet och konsumtionen av denna ökade snabbt till drygt 20 liter per person år 1987.  Ökningen fortsatte fram till början av 2000-talet men har därefter minskat. År 2017 var mellanmjölkskonsumtionen 38 liter per person och år.

Mer än hälften är mellanmjölk

År 2017 var drygt hälften 52 % av den mjölk vi konsumerade mellanmjölk. 29 % av vår konsumtion var standardmjölk och 19 % var lättmjölk och minimjölk. Om jag jämför med år 1987 då mellanmjölken varit lanserad några år så har den andel mjölk vi konsumerar som mellanmjölk ökat med framförallt andelen standardmjölk har minskat.

//Ann-Marie Karlsson

konsumtionaa

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Konsumtion och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s