Tulpanens dag

Tulpaner.jpgDet är inte alltid så lätt att hänga med, så vi har ju helt missat den: tulpanens dag. Den 15 januari var den dag det begav sig, och en så viktig högtid kan man ju bara inte låta passera obemärkt även om man har råkat missa den. Och vilket bättre sätt att fira kan väl finnas än med lite statistik!?

Den svenska tulpanodlingen utgör en ganska stor del av svensk trädgårdsodling och även om antalet odlare har gått ner ganska drastiskt de senaste 20 åren, från drygt 250 till knappt 70 företag, så har antalet producerade tulpaner istället ökat med nästan 50 procent till inte mindre än 150 miljoner tulpaner per år. Kanske inte så mycket i jämförelse med de omkring 2 miljarder tulpaner som produceras i Nederländerna varje år, men ändå inget att skämmas för.

Produktionsvärdet (det vill säga det värde som kommer odlarna tillgodo) för de svenskodlade tulpanerna var 300 miljoner kronor år 2017. Den absoluta majoriteten av de svenska tulpanerna drivs upp i växthus som under 2017 till mer än 90 procent värmdes upp av förnybara energikällor, fjärrvärme eller el, så en färgglad bukett på bordet bör inte ge miljösamvetet någon större törn.

//Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s