Torkan sätter tydliga spår i jordbrukets ekonomi 2018

I fredags publicerade Jordbruksverket preliminär statistik över jordbrukets resultat år 2018. Det är andra gången vi redovisar uppskattningar av jordbrukets resultat år 2018 den första var den prognos vi gjorde i i början av december.

Mellan decemberprognosen och februariuppskattningen  har vi fått ett förbättrat dataunderlag för vallskördens storlek genom den preliminära skördestatistiken. Det visade sig att vallskörden blev bättre än vi befarade i början av december. Det påverkar resultatet vilket innebär att februariuppskattningen visar på ett något bättre resultat än prognosen i december. Företagsinkomsten är i fasta priser ändå den lägsta i EAA-kalkylens historia (från år 1990 och framåt) och även i löpande priser (när inflationen inte beaktats) är den den lägsta sedan år 1992.

Torkan sätter spår

Den varma och torra sommaren har påverkat jordbruket i stor omfattning. Skördarna av spannmål, oljeväxter och grovfoder har varit avsevärt mindre än normalt. Grovfoderbristen har orsakat problem för djurhållare och priserna för både grovfoder och spannmål har skjutit i höjden. Foderbristen förväntas även resultera i ökad import av foder också under 2019, varför en del av torkans effekter kommer synas i jordbrukets resultat år 2019. Utöver ökade foderkostnader har kronans värde försvagats vilket bidragit till kostnadsökningar för till exempel drivmedel. Samtidigt har kronans försvagning lett till att stöd och ersättningar ökat i kronor räknat.

Förädlingsvärde netto minskar med 79 % eller 6,4 miljarder kr

Sammantaget innebär det att produktionsvärdet minskar samtidigt som kostnaderna för insatsvaror ökar. Förädlingsvärdet netto, vilket motsvarar värdet av jordbrukssektorns produktion minus insatsvaror, tjänster och avskrivningar förväntas minska med 79 % eller motsvarande 6,4 miljarder kronor.

Företagsinkomster minskar med 65 % eller 5,8 miljarder kr

Företagsinkomsten, som ska täcka kostnader för eget arbete och eget kapital minskar med 65 % jämfört med 2017, vilket motsvarar en minskning med cirka 5,8 miljarder kronor. Företagsinkomsten är, med hänsyn tagen till inflationen, den lägsta som uppmätts i EAA-kalkylens historia (från år 1990 och framåt). Även med inflationen inräknad det vill säga i löpande priser är det endast under torkåret 1992 som företagsinkomsten varit högre än i år.

//Ann-Marie Karlsson

resultat

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s