Mer fjäderfäkött och mindre griskött: Slaktens utveckling mellan 1960-2018

Mellan åren 2017 och 2018 har slakten av gris ökat med 9,1 tusen ton ton medan slakten av tidsserieaafjäderfä har minskat med 1,5 tusen ton. Slakten av nöt har ökat drygt hälften så mycket som mycket som slakten av gris nämligen 4,8 tusen ton.

I vår statistiska databas kan man följa slaktens utveckling sedan början av 1960-talet. Statistiken visar att slakten av fjäderfä stadigt har ökat sedan slutet av 1980-talet medan färre grisar har slaktats åtminstone fram till de senaste två-tre åren.  Slakten av häst och får är försumbar i förhållande till de tre stora djurslagen.

De senaste åren har vi alltså sett en förändring i slakten av fjäderfä där ökningen har stannat av samtidigt som slakten av gris har ökat. Under år 2018 ökade också slakten av nöt efter att ha legat stabil på en något lägre nivå åren dessförinnan.

tidsseriea

Fjäderfä har ökat från 8 % till 28 % av slakten under den senaste 40-årsperioden

Slaktens andel av de olika djurslagen visas i diagrammet nedan. År 1978 var andelen gris av den totala slakten drygt 60 %. Andelen har sjunkit till 46 % år 2018. Andelen nöt minskade något mellan åren 1978 och 1998 men hade år 2018 samma nivå som år 1998 nämligen 25 %. Andelen fjäderfä var 8 % år 1978, 16 % år 1998 och 28 % år 2018. Andelen har alltså ökat med 10 procentenheter per tioårsperiod.

//Ann-Marie Karlsson

tidsseriea

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Animalieproduktion och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s