En av tre skogsägare (fysiska personer) äger mellan 1 och 5 hektar skogsmark.

Jag gjorde en liten utflykt till vår systermyndighet Skogsstyrelsen och deras statistikdatabas. I den hittar jag statistik om antal skogsägare och i en rapport med skogsstignamnet  ”Strukturstatistik”  hittade jag en litet utförligare beskrivning av strukturen i Skogsbruket.

Av rapporten framgår att det år 2017 fanns 319 649 skogsägare (fysiska personer) varav 38 procent var kvinnor och 60 procent var män och för 2 procent saknades uppgift om kön. Jag kan också se av rapporten att gruppen enskilda ägare som består av  av fysiska personer, dödsbon samt enkla bolag som inte är handelsbolag äger 48 % av all produktiv skogsmark i Sverige. Arealen produktiv skogsmark var totalt 22,4 miljoner hektar. Siffran kan jämföras med arealen jordbruksmark det vill säga summan av åker och betesmark som var 3,0 miljoner hektar.

Av rapporten framgår vidare att medelåldern för de fysiska personer som ägde skog år 2017 beräknades till 60 år. Det finns inga större skillnader mellan män och kvinnor men skogsägarna var i genomsnitt något äldre år 2017 jämfört med år 2007.

En av tre skogsägare ägde mellan 1 och 5  hektar produktiv skogsmark år 2017 . Endast cirka 340 skogsägare ägde mer än 1000 hektar. 38 % av de kvinnor som var skogsägare fanns i den minsta gruppen med motsvarande andel för män som var skogsägare år 2017 var 30 %.

Storleksklasserna är beräknade så att om till exempel tre skogsägare tillsammans äger en brukningsenhet med 90 hektar produktiv skogsmark klassificeras samtliga i klassen 51–100 hektar, alltså som om var och en ägde 90 hektar.

//Ann-Marie Karlsson

skogsägande

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till En av tre skogsägare (fysiska personer) äger mellan 1 och 5 hektar skogsmark.

  1. Ping: Arbetsolyckor i jordbruket 2018 | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s