Arbetsolyckor i jordbruket 2018

För några dagar sedan tittade i in på vår systermyndighet Skogsstyrelsen och nu är det Arbetsmiljöverkets tur. Arbetsmiljöverket har officiell statistik om arbetsplatsolyckor. De är uppdelade efter branschkod vilket innebär att det går att följa olyckorna inom jordbruksområdet.

arbUnder år 2018 inträffade 186 arbetsolyckor i jordbruket (branschen med SNI-kod 01 Jordbruk och jakt samt service i anslutning härtill). Det var något färre än år 2017 då 211 arbetsolyckor rapporterades och något fler än år 2016 då antalet var 174. Av de 186 arbetsolyckorna 2018 drabbade 116 män och 70 kvinnor.

En av fyra arbetsolyckor fanns bland de företagare som arbetar med uppfödning av nötkreatur t.ex. för mjölkproduktion. Räknar jag in alla delar av jordbruket som är specialiserade på att hanterar djur så fanns i genomsnitt för perioden 2013-2018 ungefär 40 % av arbetsstyrkorna i gruppen.

100 arbetsolyckor av de 186 krävde längre frånvaro från arbetet än 14 dagar, vilket framgår av diagrammet nedan.

arbetsplatsolyckor

Mer än hälften av skadorna beror på fordon, maskiner, föremål, verktyg eller djur

Mer än hälften av arbetsolyckorna beror på skador av fordon, föremål, verktyg, maskiner och djur. 20 % beror på fall, 9 % belastning eller feltramp och 8 % beror på material som föll rasade, brast eller sprängdes.

orsak

Preliminärt skriver Arbetsmiljöverket att det inträffade 50 arbetsolyckor med dödlig utgång bland arbetskraften i Sverige år 2018. 9 av dem det vill säga ungefär 1 av 5 inträffade i jordbruket. Orsakerna var t.ex. klämskador i maskiner under last eller under höbal samt fall.

Källor

Siffrorna till Diagrammen kommer från Arbetsmiljöverkets officiella statistik och deras statistikdatabas.

// Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s