Andelen svenskproducerat kött i vår konsumtion har ökat de senaste åren

Vår enhet för handel- och marknadfrågor vid Jordbrukverket har just publicerat siffror över hur stor del av det kött som går åt för vår köttkonsumtion som är producerat i Sverige. Det är den andel som ibland också kallas svensk marknadsandel eller självförsörjningsgrad.

Beräkningen visar att den svenska marknadsandelen skiljer sig åt mellan olika produkter. Den är högst för ägg och lägst för lammkött. Andelen svenskproducerat har ökat för nötkött, griskött, fågelkött och lammkött med mellan två och tre procentenheter mellan åren 2017 och 2018. För mejeriprodukter har andelen minskat mellan de två senaste åren.

Vi importerar framförallt kött från Danmark, Nederländerna, Irland, Tyskland och Polen. Import av lammkött kommer förutom från Irland, Nederländerna och Tyskland också från Nya Zeeland.

försörjning

Ökad import av livsmedel sedan 1990-talet

Det är möjligt att följa produktion, import, export och konsumtion över en längre period av år. Nedan finns statistik från år 1960 för nötkött, griskött och fjäderfäkött (matfågel).

Den gula ytan motsvarar totalkonsumtionen, det vill säga åtgången,b förbrukningen av kött för vår konsumtion. Den gröna linjen är den svenska produktionen. Tidsserien visat att fram till 1990-1998  var den svenska produktionen lika stor eller högre än konsumtionen. Därefter har konsumtionen ökat mer än produktionen. De allra senaste åren har konsumtionen men också importen (den röda linjen) minskat.

//Ann-Marie Karlsson

lång tidsserie

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s