Mjölkens användning vid mejerierna inom EU

I Eurostats publikation ”Agriculture forestry and fishery statistics” på sidan 62 i tabell 3.3.1. beskrivs användningen av mjölk vid mejeri. Skissen nedan som är gjord från tabellen hänger ihop med mitt förra blogginlägg om mejeriernas invägning av mjölk.

Tanken med skissen nedan är att tydliggöra att de 158,9 miljoner ton mjölk som mejerierna har till sitt förfogande används på flera sätt. Först beskrivs produktionen av grädde och smör. För att producera 2,4 miljoner ton smör används 46 miljoner ton helmjölk (alltså mjölk med den protein och fetthalt som mejerierna tar emot från jordbrukarna). Samtidigt får mejerierna 42,9 miljoner ton skummjölk. Detsamma gäller vid produktionen av grädde. 19,6 miljoner ton helmjölk blir 16,4 miljoner ton skummjölk och 2,8 miljoner ton grädde.

Efter att ha producerat smör och grädde har man 16,4 miljoner ton skummjölk och 19,6 miljoner ton helmjölk att använda för övriga produkter som konsumtionsmjölk, ost och syrade produkter.

Konsumtionsmjölk har oftast en lägre fetthalt än fetthalten i den mjölk som korna producerar. Det innebär att en del av den mjölk som först skummats för att göra grädde också kan användas för konsumtionsmjölk. Siffrorna nedan visar att 12,8 miljoner ton skummjölk och 17,5 miljoner ton helmjölk används för att producera de 30,7 miljoner ton konsumtionsmjölk som produceras vid mejerierna inom EU.

//Ann-Marie Karlsson

Mejeriernas användning av mjölk i EU:28 år 2017, miljoner ton

mjölksa

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Animalieproduktion och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s