2018 – ett ovanligt år för trädgårdsodlingen

Efter en lång, blöt vinter kan det vara svårt att minnas att sommaren 2018 var torr. Mycket torr. Vilket också återspeglade sig i skördarna av flera trädgårdsgrödor.

I undersökningen ”Skörd av trädgårdsväxter 2018” har vi tagit fram statistik för odlingen av några av de vanligaste ätbara trädgårdsgrödorna under 2018. Och skördarna var som sagt i många fall ovanligt låga. Skördarna av isbergssallat och frilandsgurka var de lägsta vi sett på hela 2000-talet, medan skörden av vitkål inte varit lägre sedan 2002. För morot, som är den arealmässigt största köksväxten i Sverige, var 2018 års skörd den lägsta sedan 2010 och avkastningen var 13 procent lägre än genomsnittet för de fem föregående åren.

Morot.jpg

Något mer sällsynt än vanligt under 2018

Men torkan till trots var allt inte illa under 2018. Jordgubbsskörden var fullt normal och skörden av äpple var rekordhög. För första gången landade äppelskörden på över 30000 ton, till stor del ett resultat av de satsningar som skett inom äppelodlingen under de senaste åren.

På liknande sätt var skörden av produktgruppen ”annan sallat”, det vill säga all frilandssallat utom isbergssallat, rekordhög under 2018. Ökningen berodde till stor del på en kraftigt ökad skördad areal, men även på ovanligt hög avkastning.

//Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd, Trädgård och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s