Konsumentens pris på ägg har ökat med 6 % sedan år 2012

Det är snart påsk och det börjar bli dags att ta fram de fina äggkopparna och njuta av ägg litet extra.äggprisbild1

I statistiken finns priser per kilo för ägg  fram till år 2012. Därefter redovisas prisutvecklingen med hjälp av index. Eftersom inflationen var hög på 1980-talet redovisar jag priserna både löpande och i 2012 års prisnivå. Diagrammet visar att priserna på ägg i 2012 års prisnivå sjönk något under 1960-talet, var relativt stabila under 1970 till 1980-talet, sjönk mellan 1985-1995, återigen var stabila under en 10-årsperiod för att öka under senare delen av 2000-talet.

Om man alltså räknar bort inflationen och jämför priserna i 2012 års prisnivå kostar ett kilo ägg ungefär lika mycket nu som under 1970-talet. Priserna på en del andra varor däremot, t.ex. apelsinerfalukorv och fläskkotlett samt nötkött är betydligt lägre år 2012 än de var på 1970-talet.

pris ägg

För perioden efter år 2012 finna inga faktiska priser i kronor utan prisutvecklingen visas äggmed hjälp av index. Diagrammet till höger visar att priset på ägg har ökat med 6 % sedan år 2012. Prisutvecklingen redovisas löpade vilket innebär att inflationen är borträknad.

//Ann-Marie Karlsson

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s