Ungefär 42 000 kor för uppfödning av kalvar och 95 000 mjölkkor slaktades år 2018

I vår officiella statistik om animalieproduktion vände och vred vi litet extra på koslaktsiffrorna i vårt förra Statistiska meddelande.  Diagrammet nedan visar antalet slaktade nötkreatur efter om besättningen de kom ifrån hade kor för uppfödning av kalvar, mjölkkor, inga moderdjur eller vi inte lyckats matcha slakten med en besättning och den därmed är okänd.

I juni år 2018 fanns det 319 000 mjölkkor och 214 000 kor för uppfödning av kalvar i besättningarna i Sverige. Under år 2018 slaktades 95 400 kor från mjölkko-besättningar och 41 900 kor från besättningar med kor för uppfödning av kalvar. Om jag dividerar slakten med antalet kor i juni slaktades 20 % av ingakorkorna för uppfödning av kalvar och 30 % av mjölkkorna under år 2018.

Stapeln inga moderdjur innebär att djuren slaktats från en besättning som tidigare köpt in djuren från en besättning med moderdjur. Statistiken indikerar att det är vanligare att sälja djuren för vidareuppfödning från mjölkkobesättningar än från besättningar med kor för uppfödning av kalvar.

Antalet kvigor som slaktas från besättningar med kor för uppfödning av kalvar är fler än summan av de som möjligt kan slaktas från mjölkkobesättningar. Det kan dels bero på att det lönar sig bättre att föda upp också de honkalvar av köttras till kvigor innan de slaktas men också att en större andel kvigor behövs för att ersätta de kor som slaktas i mjölkkobesättningar. . 

//Ann-Marie Karlsson

slaktdjur

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s