Antalet getter hade ökat till 20 000 år 2018

getFörra året gjorde vi en undersökning om antalet getter i Sverige. Det visade sig att antalet getter har ökat och var 20 000 i juni 2018. 10 700 av dem var (hon)getter medan antalet baggar och killingar var 9 300. Antalet gethållare var 2 400.

Gethållning är både en näringsverksamhet och en hobby.  Det visade sig att ungefär 11 000 getter det vill säga, 60 % av getterna hölls hos gethållare som hade getterna som en del i sin näringsverksamhet. 8 000 getter, ungefär 40 % av alla getter fanns hos hobbygethållare och 600 getter fanns hos gethållare som hade föreningsverksamhet/utbildningsverksamhet.

Diagrammet nedan  indikerar att det fanns flest getter i besättningar med mellan 1-9 getter följt av besättningar med fler än 50 getter. Det fanns också fler hongetter i förhållande till övriga getter i besättningar med fler än 25 getter.

Andelen getter i besättningar med mellan 1-9 getter var 34 % medan drygt 80 % av alla gethållare fanns i den gruppen. Endast 2 % av gethållarna hade fler än 50 getter.

geta

Hinder och möjlighet i gethållningen

Ungefär 40 % av de gethållare som hade getterna i näringsverksamhet bedömer att omsättning och lönsamhet kommer att öka på tre års sikt. Exempel på hinder som gethållarna lyfte fram var att lagstiftning och regelverk inte är utformade för att passa en så småskalig verksamhet som gethållning ofta är.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Husdjur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s