I december 2018 fanns det 417 000 får i Sverige. Det är den första skattningen av samtliga får inom jordbruksstatistiken sedan 1950-talet

EU-lagstiftningen innebär att Sverige ska redovisa statistik om antalet får i December till Eurostat. Vi brukar modellera antalet utifrån juniräkningen. För första gången använde i år resultat från den får- och geträkning som görs i december varje år för administrativa ändamål för att statistiskt räkna upp antalet får i Sverige fördelat på tackor, baggar och lamm. I förlängningen hoppas vi kunna använda detta arbete för att minska urvalet till fårföretag i vår juniräkning och därmed minska uppgiftslämnarbördan

372 000 får på jordbruksföretag i december 2018

tusental fåraEn jämförelse mellan juniskattningen och decemberskattningen visar att det  i december fanns 372 000 får på jordbruksföretag vilket ska jämföras med antalet i juni som för 2018 var 587 000 får.

Främst är det antalet lamm som minskat eftersom lammen i hög utsträckning föds under våren och slaktas under hösten.

Antalet jordbruksföretag med får var i december 2018 ca 1 000 st färre än i juni 2018. Nästan alla jordbruksföretag har tackor och baggar medan ungefär hälften har lamm.

417 000 får i Sverige i december 2018

Upplägget av beräkningsmetoden ger också möjlighet att uppskatta antalet får utanför tusental fårdet som definieras som jordbruksföretag.  För att räknas som jordbruksföretag ska företaget bruka minst 2 hektar åkermark och/eller 5 hektar betesmark och ha minst  minst 10 nötkreatur eller 10 suggor eller 50 svin eller 20 får eller 1 000 höns (inklusive kycklingar). Det finns naturligtvis får också hos företag eller privatpersoner som inte uppfyller kraven på att räknas som jordbruksföretag i statistiken.

Resultatet visar att ca 45 000 får finns på platser som definitionsmässigt inte är jordbruksföretag. Den totala fårpopulationen i Sverige uppskattas därför i december 2018 vara drygt 417 000 djur varav nästan 75 % är tackor och baggar.

//Anders Grönvall

får_sten

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Husdjur och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s