Obärgad areal år 2018

I genomsnitt för hela landet blev drygt 1 % av spannmålsarealen obärgad. Det motsvarar Spannmålsarealrunt 10 000 hektar.

De två grödor där den obärgade arealen är högst är havre och vårkorn.  För havre blev 4 900 hektar obärgat vilket motsvarar 3,4 %. För vårkorn blev 3 000 hektar obärgat eller 0,6 %.  

I Jönköpings län blev 6 % av spannmålsarealen obärgad. I Stockholms, Kronobergs och Värmlands län uppgick andelen obärgad spannmålsreal till omkring 3–4 %.

För Jönköpings län stod  vårkorn för den största delen av den obärgade arealen. I länet blev 460 hektar obärgat varav 360 hektar vårkorn. 

Det stora spannmålslänet Västra Götaland hade också mest obärgad areal 2 100 hektar eller 1.1 % av den totala spannmålsarealen. I Västra Götaland bestod mer än hälften 1 600 hektar av den obärgade arealen av havre. 

7 % av arealen åkerbönor blev obärgad

obärgad åker

Andelen obärgad areal för åkerbönor blev närmare 7 % på riksnivå, vilket motsvarar över 1 700 hektar. Av oljelinarealen beräknas drygt 4 % vara obärgad. Även för dessa grödor är andelen obärgad areal större än vad som är normalt. Den obärgade arealen av ärter motsvarar drygt 2 % av den totala arealen ärter i landet.

För raps och rybs blev den obärgade arealen 4 % eller 3 900 hektar. Det är den största obärgade arealen som redovisats sedan slutet av 1990-talet då information om obärgade arealer började samlas in för raps och rybs.

Av de arealer som skulle skördas som grönfoder blev runt 1 700 hektar eller över 1 % obärgade. Mer detaljerad statistik än så redovisas inte på grund av en betydande osäkerhet i beräkningsunderlaget.

Obärgade arealer för matpotatis beräknades för landet som helhet uppgå till 120 hektar eller mindre än 1 %. För potatis för stärkelse beräknades mindre än 5 hektar eller 0 % av arealen vara obärgad.

Problem med viltskador

Många lantbrukare brukar lämna spontana kommentarer när det varit särskilda omständigheter som påverkat skörderesultatet. Kommentarer om skador orsakade av vildsvin, hjortdjur, tranor och gäss förekommer ofta som en förklaring till låga skördenivåer.

Detta och mer om skörden finns att läsa i det statistiska meddelandet om Skörd av spannmål, trindsäd, oljeväxter, potatis och slåttervall 2018 som vi publicerade någon vecka sedan.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s