Största höstvetearealen någonsin

Enligt Jordbruksverkets preliminära statistik odlas det 993 200 hektar spannmål i år. Det är ungefär lika stora arealer som under 2018 men vilka spannmålsgrödor som odlas har förändrats. Hösten 2018 var det gynnsamt väder för att så höstgrödor och det ger preliminärt rekordstora arealer med höstvete som kan skördas 2019.
Höstvetearealen svarar för 43 procent av spannmålsarealen och är i år 423 100 hektar. Det är den största höstvetearealen sedan den började mätas 1916.

Lägsta havrearealen sedan mätningarna började

Samtidigt är havrearealen den minsta sedan mätningarna började. I år odlas det havre på 150 100 hektar, vilket motsvarar 15 procent av spannmålsarealen.

Korn, som till 93 procent består av vårkorn, odlas preliminärt på 299 100 hektar i år. Det är en minskning med 25 procent jämfört med 2018. Väderförhållandena under hösten 2018 var, till skillnad mot hösten 2017, gynnsamma för att så höstgrödor. Detta är den främsta förklaringen till att arealen vårkorn minskar kraftigt 2019 till förmån för det högavkastande höstvetet.

Du kan läsa mer om arealerna av spannmål men också om vall och andra grödor i vårt statistiska meddelande. 

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s