Landsbygdsstöd och jordbruksstöd i EU svarade för 40 % av EU:s budget år 2017

IEU-flagga dessa tider kan det vara spännande att titta på storleken av EU:s budget för jordbruks och landsbygd. En sammanställning från år 2017 visar att den största andelen av jordbruks- och landsbygdsstödet, 17 %, har lämnats till Frankrike.

För att få en uppfattning om stödets storlek i förhållande till näringens storlek i våra grannländer inom EU behövs något att jämföra med.Jag har valt att på motsvarande sätt som för stödet titta på de olika medlemsländernas andel av årsarbetstid, totala intäkter och areal jordbruksmark.

Denna jämförelse visar t.ex. att 17 % av de totala intäkterna från jordbruk och 16 % av EU:s jordbruksmark finns i Frankrike. Frankrike hade dock endast 8 % av den totala arbetstiden.

Länder som sticker ut är t.ex. Rumänen. 4 % av stödet betalas ut till Rumänien, samtidigt som Rumäniens jordbrukare arbetar 17 % av den totala arbetstiden i EU. Motsatsen finns t.ex. i Nederländerna med sin omfattande trädgårdsodling. Nederländerna svarar för 7 % av jordbrukets produktionsvärde  men bara för 2 % av stöden.

EU-stöd

Jag har hämtat EU:stödens storlek från EU-kommissionens hemsida. Jag har tagit fonden för jordbrukarstöd. Från den betalas direktstöd som gårdsstöd ut men den innehåller också en liten post för marknadsstöd som exportstöd. (European Agricultural Guarantee Fund (EAGF Budgetpost 2.0.10) Den totala summan för EU:28 år 2017 från den fonden var 44,7 miljarder euro varav drygt 2,1  miljarder inte var fördelade mellan EU-länderna och därför inte ingår i sammanställningarna i blogginlägget.

Jag har summerat jordbruksfonden med fonden för landsbygdsstöd som också innefattar miljöstöd t.ex. stöd för ekologisk odling. European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD Budgetpost 2.0.2). Den totala summan för denna fond för EU:28 var 11,1 miljarder euro varav 0,2 miljarder inte var fördelade mellan EU:länderna. EU:s totala budget uppgick till 137 miljarder euro år 2017 vilket innebär att de två poster jag redovisat står för ungefär 40 % av EU:s budget. Övriga siffror kommer från Eurostats hemsida.

EU-stöda

Jordbrukarstöden inom EU jämfört med jordbrukarstöden i världen

För den som vill få en uppfattning om EU:stödens storlek inom EU jämfört med några andra länder i världen så publicerar OECD  årligen rapporter som visar stödens storlek i förhållande till intäkterna i jordbruket. Stödet mäts i ett PSE-tal som visar hur stor del av jordbrukets intäkter som kommer från samtliga sätt att stödja jordbruket i ett land. Det beräknas enkelt uttryckt som det pris jordbrukaren får för en vara i ett visst land jämfört med världsmarknadspriset på motsvarande vara. Tanken är att samtliga sätt att stödja jordbruket som direktstöd, stöd till konsumenter så de har råd att köpa livsmedel, och handelshinder ingår.

PSE-talen visar att stödnivåerna inom EU har minskat de senaste 20 åren vilket framgår av diagrammet nedan. Minskningen skedde framförallt i början av 2000-talet. De senaste 5-6 åren har PSE-talet varit stabilt omkring 20 %. Utvecklingen inom OECD-länderna totalt är snarlik den inom EU.

Utav OECD-länderna har Norge, Island, Schweiz, Korea och Japan en hög stödnivå.  Lägst stödnivå finns på Nya Zeeland som ju avreglerade sitt jordbruk under 1980-talet.

OECD tar också fram statistik över produktionsvärdet i jordbruket. Längst ner till höger kunde jag därför inte låta bli att visa att produktionsvärdet i jordbruket är ungefär lika stort i USA och i EU.

//Ann-Marie Karlsson

pse-tal.jpg

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Internationellt och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Landsbygdsstöd och jordbruksstöd i EU svarade för 40 % av EU:s budget år 2017

  1. Pingback: Söndag 26 maj 2019 – radio bubb.la

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s