Antalet kor per företag ökar

Besättningsstorlek mjölkföretag

Jag har funderat en del på besättningstorlek för mjölkföretag på sista tiden och vill då lyfta två tidigare blogginlägg med bubbeldiagram där man kan se utvecklingen.

För den som vill se en lång tidsserie så finns här en tidsserie mellan i Ecell för åren 1975 och 2018. Underlagsmaterial kor. Jag bifogar också en powerpointpresentation byggd på underlaget där utvecklingen fram till år 2015 visas. Jag vet att den kan ta litet tid att öppna. Men om du lyckas blir presentationen blir bäst om du klickar fram den bild för bild i den takt du önskar. Presentationen finns här mjölkföretag efter storleksgrupp.

Jag har gjort ytterligare en presentation med bubbeldiagram som visar mjölkkor per län mellan åre 1976 och 2015. Bildspelet visar också den genomsnittliga besättningsstorleken per län sedan år 1976.  I stora drag visar den att besättningarna är störst i län med mycket slättbygd. År 1976 var t.ex. den genomsnittliga besättningsstorleken störst i Södermanlands län med 16 mjölkkor medan den var minst i Kronobergs län med 7 mjölkkor. Södermanland förlorade sin förstaplats i början av 2 000 talet och år 2015 var besättningsstorleken störst i Hallands län. De minsta besättningarna fanns år 2015 i Gävleborgs län med 62 mjölkkor. Klicka här för att komma till bildspelet. Bildspel andel företag per län. Underlagssiffrorna finns här. Kotäthet per län till bildspel. Några exempel visas i diagrammet nedan. Siffror för samtliga län finns i underlagsmaterialet till bildspelet.

De senaste åren ser ökningen i besättningsstorlekar ut såhär. Sedan år 2013 är det alltså framförallt i den översta storleksgruppen med fler än 199 kor per besättning som antalet mjölkkor ökar.

mjölkko

Besättningsstorlek kor för köttproduktion

Besättningsstorleken för företag med kor för köttproduktion ser litet annorlunda ut. Det finns flest företag år 2018 runt 4 500 stycken i den minsta storleksgruppen, det vill säga företag med mindre än 10 dikor. Antalet kor var däremot flest i den litet större gruppen den med mellan 25 och 50 kor nämligen 60 100 stycken. I motsats till besättningarna med mjölkkor finns alltså merparten av korna i de litet mindre besättningarna.

Under den senaste femårsperioden är det också endast i gruppen med färre än 10 kor som antalet företag och antalet kor har minskat. I gruppen mellan 10 och 24 kor är antalet konstant. I övriga grupper kan man utläsa en ökning av såväl företag som kor.

Du kan läsa mer i ett tidigare blogginlägg här. Ett underlagsmaterial för perioden 1989-2018 hittar du här.  Underlagsmaterial_dikor.

 

amdikoa.jpg

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Husdjur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s