Är antalet får i Sverige 372 000 eller 417 000? det beror på hur vi räknar…

Inom jordbruksstatistiken räknar vi djur som finns vid jordbruksföretag. Det innebär att företaget ska ha minst 2 hektar åker och/eller 5 hektar bete och/eller minst ett visst antal djur t..ex. 20 får för att ingå i den officiella statistiken på jordbruksområdet. Det betyder att djur som finns på företag eller hos privatpersoner som inte uppfyller trösklarna inte finns med i statistiken. Ett exempel är någon som har 5 får och 4 hektar bete.

I december 2018 gjorde vi ett undantag och uppskattade antalet av samtliga får som fanns i Sverige oavsett om de fanns vid företag som uppfyllde trösklarna eller inte. Det visade sig då att det i december totalt fanns 416 900 får i Sverige. 372 200 av dem fanns vid företag som uppfyllde definitionen av jordbruksföretag.

44 700 får eller drygt 10 % av alla får finns alltså på företag/ hos privatpersoner som inte ingår i definitionen av jordbruksföretag och de finns därför normalt inte med i jordbruksstatistiken. Du kan läsa mer i vår statistikrapport .

//Ann-Marie Karlsson

bild får

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s