En av fem mjölkkor var ekologiska år 2018

I juni 2018 var 58 700 mjölkkor ekologiskt hållna i Sverige. Det är en ökning med 11 % jämfört med samma tidpunkt år och innebär att 18 procent av de svenska mjölkkorna var ekologiska 2018. Resultaten finns i vår färska officiella statistik om ekologisk produktion. Där kan du också läsa mer om antalet ekologiska grisar, övriga nötkreatur, får och fjäderfä.

Antalet ekologiska mjölkkor är högst i Västra Götalands län med 15 100 kor.  Jönköpings län och Östergötlands län kommer på delad andra plats med 5 800 ekologiska mjölkkor vardera.

ekokor

Andelen ekologiska mjölkkor var störst i Örebro län år 2018 med 43 % följt av Uppsala län där 36 % av mjölkkorna . I Västra Götalands län där antalet ekologiska mjölkkor var högst var andelen 27 %. Andelen ekologiska mjölkkor var minst i Kalmar län.

//Ann-Marie Karlsson

ekokora

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Husdjur och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s