De ekologiska besättningarna med får mer än dubbelt så stora som de konventionella

får_sten

I förra veckan publicerade vi officiell statistik om antalet ekologiska djur och antalet företag Namnlösmed ekologiska djur i Sverige. Det innebär att det är möjligt att räkna ut besättningsstorleken det vill säga antalet djur per företag för både konventionella och ekologiska besättningar.

Statistiken visar att ekologiska besättningar med tackor och baggar är mer än dubbelt så stora stora som de konventionella besättningarna. En ekologisk besättning hade i genomsnitt 71 tackor och baggar år 2018 att jämföra med en konventionell som i genomsnitt hade 28 tackor och baggar. Skillnaden har varit ungefär lika stor sedan vi började mäta år 2009.

Det innebär alltså att det är de litet större företagen som certifierar sig för ekologisk produktion medan det är ovanligare att företag med färre får gör det.

63 000 tackor och baggar ekologiska 2018

Det fanns totalt 296 000 tackor och baggar år 2018. Av dem var 63 000 Namnlösekologiska och 233 000 konventionella. Det innebär att 21 procent av djuren hölls i ekologiska besättningar. Det fanns totalt 9 100 företag med tackor och baggar år 2018 av dem var 900 ekologiska och 8 200 konventionella. Det innebär att 11 % av företagen med tackor och baggar var ekologiska.

Andelen företag och andelen djur som hålls ekologiskt har ökat sedan år 2009.

Om du går in och tittar i det Statistiska meddelandet hittar du fler uppgifter, t.ex. en fördelning efter län. Av den kan du se att om man summerar  antalet omställda baggar och tackor i Östergötlands, Gotlands, Skåne och Västra Götalands län så utgjorde de 48 % av det totala antalet omställda tackor och baggar i Sverige 2018. Andelen omställda baggar och tackor var störst i Jämtlands, Stockholms och Gävleborgs län.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Husdjur och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s