Hektarskörden av slåttervall vid mjölkföretag minskade med 23 % jämfört med år 2017

I diagrammen nedan redovisar jag hektarskörden av vall inte fördelad på region utan efter företagens driftsinriktning. Jämförelsen redovisas som Figur H i det statistiska meddelandet om skördar. I genomsnitt för hela riket var vallskörden 3 800 kgts/ha vilket var 26 % jämfört med motsvarande punktskattning år 2017.

vall3

För driftsinriktningen mjölkkor, där ungefär 30 % av vallarealen finns, var vallskörden drygt 5 100 kg/ha år 2018 vilket var 23 % lägre än motsvarande punktskattning av skörden år 2017.

amdikor2-e1518610071827.jpgFör driftsinriktningen övriga nötkreatur som framförallt innehåller företag som har kor för uppfödning av kalvar var hektarskörden 3 500 kgts/ha år 2018 vilket var 31 % lägre än motsvarande punktskattningen år 2017.

fc3a5r1.jpgI kategorin blandad husdjursskötsel ingår till exempel gårdar med får och getter. Hektarskörden för företag med denna driftsinriktning var 2 600 kgts/ha vilket var 20 % lägre än motsvarande punktskattning år 2017.

Driftsinriktningen spannmål består av företag som i huvudsak har spannmålsodling samt vallodling utöver eget behov. Här finns bland annat gårdar med hästar, gårdar som producerar hästhö samt vall till biogasproduktion. Hektarskörden var knappt 2 900 kgts/ha år 2018 vilket var 27 % lägre än motsvarande punktskattning år 2017.

Småbruk är företag där den beräknade arbetstiden i lantbruksföretaget understiger 400 timmar/år. Även i denna kategori finns det hästgårdar. Vallskörden per hektar var ungefär lika stor för dessa företag år 2017 och 2018 ungefär 2 500 kgts/ha.

Sammantaget var hektarskörden av slåttervall 2018 dubbelt så stor för företag med mjölkproduktion jämfört med småbruk där man ofta nöjer sig med en skörd.  Jämfört med tidigare år är skillnaderna mellan driftsinriktningarna emellertid mindre. För företag med mjölkproduktion minskade hektarskörden med 23 % jämfört med 2017 medan hektarskörden för småbruk var lika stor under 2018 som 2017.

I diagrammen jämför vi endast driftsinriktningar inte var i landet företag med olika driftsinriktningarna är vanligast.  Till exempel kan man tänka sig att spannmålsföretagen finns i slättbygderna i södra Sverige där torkan var svår medan småbruk är vanligare i Norrland där skördarna var bättre.

//Ann-Marie Karlsson

vallskördvallskörd1Samtliga hektarskördar för vall anges i 100 % torrsubstanshalt, kilo torrsubstans per hektar (kgts/ha).

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s