Hur många kor finns i din kommun? Borgholm och Gotland leder listorna

köttkoraVart i Sverige ska jag åka för att chansen ska bli störst att jag får se kor utanför tåg- eller bilfönstret. Gotland, Öland och Falköping är bra tips.

Vi har gjort en specialkörning från vårt lantbruksregister för att studera antalet kor och antalet företag med kor per kommun. Hela listan finns längst ner i blogginlägget. I blogginlägget delar jag inte upp korna i om de producerar mjölk (mjölkkor) eller om de är köttkor och används för att föda upp kalvar. Jag har bara räknat kor.

10 i topp: Flest kor per kommun i Gotlands kommun

Gotland är den kommun där antalet kor är störst. Det fanns 20 400 kor på Gotland år 2018. I Falköpings kommun som kommer på andra plats var kor per kommunantalet kor 13 300 kor . Borgholms kommun kommer strax efter på tredje plats med 12 700 kor. I de fall som antalet ekologiska företag med mjölk- respektive köttkor varit så stort att de inte blivit prickade på grund av sekretess finns de med i tabellen. Siffrorna visar att av de tre kommunerna i topp på listan var andelen ekologiska kor högst i Falköpings kommun där en ko av fyra var ekologisk. 

En topplista över kommuner med flest ekologiska kor kan du hämta själv från vår statistiska databas. Den skulle visa att antalet ekologiska kor är högst i Linköpings kommun med 3 200 ekologiska kor följt av Falköpings kommun med 3 200 ekologiska kor och Gotlands kommun där det betade 3 000 ekologiska kor år 2018.

10 i topp: Flest företag med kor per kommun… Gotland

Flest företag med kor fanns i Gotlands kommun där antalet företag med kor var knappt ftg med kor370 stycken i juni 2018. Gotlands kommun följs av Falköpings kommun med drygt 280 företag och på tredje plats Hässleholms kommun med knappt 260 företag.

Som smålänning är det extra roligt att se att flera Smålandskommuner som Jönköping, Vetlanda, Växjö och Ljungby kommit högt upp på listan.

Av de tre kommunerna i topp är besättningsstorleken, det vill säga antalet kor per företag högst i Gotlands kommun med 56 kor per företag. I Falköpings kommun var antalet 47 och i Hässleholms kommun var antalet 33 kor per företag.

10 i topp: Fler kor än människor i Borgholms kommun

I Borgholms kommun, det vill säga på norra Öland, fanns det fler kor än människor i kor per personbefolkningen som är skriven i kommunen. Det gick 1,2 kor på varje person i Borgholms kommun.  Ydre kommun blev god tvåa med 0,7 kor per person och Mörbylånga, den andra Ölandskommunen, kom på tredje plats med 0,6 kor per person.

På delad fjärdeplats med 0,5 kor per person trängs Kinda, Robertsfors, Aneby, Herrljunga, Sjöbo och Tomelilla.

Falköping tog sig in på den här listan också och hamnade på tionde plats med 0,4 kor per person.

Hela listan över kommuner finns nedan

Hela listan från vår specialkörning finns nedan. Jag gjorde ingen topplista men av tabellen nedan kan du också se hur stor arealen betesmark är i kommunen. Av sekretesskäl har vi tagit bort 60 kommuner med färre än 11 företag med kor och/eller färre än 100 kor. Så finns din kommun inte med på listan vet du att det år 2018 fanns färre än 11 företag och/eller 100 kor i din kommun. Du hittar listan i Excel här. kor per kommun

//Ann-Marie Karlsson

statitik om kor per kommun

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Husdjur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s