Slakten av nötkreatur är större i maj i år än i maj 2017

Idag har vi publicerat officiell statistik över animalieproduktionen för maj månad. Den visar att i maj 2019 slaktades det 36 600 nötkreatur. Den totala slaktvikten av nötkreatur var 11 900 ton, vilket är en ökning med 2 % jämfört med siffrorna för maj 2018.

225 300 grisar slaktades under maj 2019. Den totala slaktvikten av gris var 21 100 ton. I jämförelse med motsvarande månad förra året minskade den totala slaktvikten av gris med 3 %. Det slaktades 17 800 får och lamm i maj. Den totala slaktvikten av får och lamm, 390 ton, minskade med 2 % jämfört med uppgifterna för maj 2018.

En studie av slakten av nötkreatur månad för månad sedan år 2016 visar att slakten varit högre varje månad sedan januari jämfört med motsvarande månader år 2017. Totalt var slakten 2 900 ton högre under årets första 5 månader jämfört med motsvarande period år 2017.

not.jpg

Slakten av antalet moderdjur, antal kor, redovisas i diagrammet nedan. Det visar att totalt slaktades 3 200 kor fler under perioden januari- maj i år jämfört med motsvarande period år 2017. Säsongsvariationen för slakt av kor blir också tydlig. Flest kor slaktas i oktober november och minst antal kor slaktas under juni och juli.

//Ann-Marie Karlsson

notko

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Animalieproduktion och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s