OECD och FAO bedömer att jordbrukets produktivitet ökar snabbare än efterfrågan på mat nästa decennium

Statistik skapar goda underlag för att förutspå framtiden. OECD och FAO publicerade sin ”Agricultural Outlook 2019-2028” i veckan. I den bedömer de att under nästa decennium kommer:

  • produktivitetsökningen i jordbruket att bli 15 %, främst på grund av högre hektarskördar. Arealen jordbruksmark kommer inte att öka.
  • amkproduktiviteten kommer att öka snabbare än efterfrågan, vilket innebär att de reala priserna för jordbruksprodukter kommer att sjunka något.
  • en ökad efterfrågan på animalieprodukter att innebära att antalet djur ökar. Produktionen av fodergrödor kommer att gå om produktionen av grödor för humankonsumtion.
  • jordbrukets bidrag till växthusgasutsläppen att öka med 0,5 % per år jämfört med 0,7 % per år under den senaste 10-årsperioden.
  • internationell handel att vara fortsatt viktig för att jämna ut utbud och efterfrågan mellan olika regioner.
  • osäkerhet och risker att bestå av bland annat sjukdomar som afrikansk svinpest, ökad resistens mot antibiotika, klimatförändringar och handelshinder.

Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till OECD och FAO bedömer att jordbrukets produktivitet ökar snabbare än efterfrågan på mat nästa decennium

  1. Ping: Arealen åkermark per person lägre i Sverige än i Europa | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s