Odlingen av gula ärtor (kok-och foderärtor) har minskat år 2019

I vår statistik om arealerna av olika grödor slår vi ihop gula ärtor och åkerbönor. Det här blogginlägget bygger på en specialbearbetning av vårt lantbruksregister där vi delat upp gula ärtorgrödorna och studerar gula ärtor speciellt. Gula ärtor tröskas när de mognat och är gula och kan användas både till djur och människor. De används alltså både som proteinkälla i foder men också som livsmedel t.ex. till ärtorna i ärtsoppan eller som proteinkälla i andra vegetariska rätter.

Odlingen av ärtor var störst år 2016 med 25 400  hektar, därefter har omfattningen minskat något till 20 400 hektar år 2019. År 2019 är odlingen störst i Uppsala län där nästan en fjärde av ärtorna ungefär 4 500 hektar odlas. Andra län med stor ärtodling är Västra Götalands län och Östergötlands län.

gula ärtor

Skörden av ärtor 2018 minskade med 41 %

Den totala skörden av ärter beräknades till 48 900 ton år 2018 . Det motsvarar en minskning med 41 % eller 33 300 ton jämfört med 2017.  Ärtorna drabbades alltså av torkan år 2018.

Av den areal med ärter som redovisas ovan skördades runt 900 hektar eller uppemot 4 % av arealen som grönfoder. Det är nästintill en dubblering jämfört med år 2017.  Den obärgade arealen av ärter motsvarade drygt 2 % av den totala arealen ärter år 2018. Det innebär alltså att den areal som tröskades blev mindre än planerat. På riksnivå beräknas avkastningen per hektar av ärter till 2 260 kilo per hektar, vilket är 34 % lägre än hektarskörden år 2017.

//Ann-Marie Karlsson

gula ärtor skörd

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Arealer och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s