Det fanns djur på drygt hälften av alla jordbruksföretag år 2016

Jag blev litet nyfiken på hur många jordbruksföretag som har något djurslag på sin gård. företag med olika djurslakgVi räknade hästarna på gårdarna senast år 2016 så för att få med dem så gick jag tillbaka och gjorde en specialbearbetning av vårt Lantbruksregister för år 2016. Den visade att 34 400 hade något djurslag.

Det är vanligast att jordbruksföretagen har enbart nötkreatur. Det fanns 11 400 företag som hade enbart nötkreatur. Näst vanligast är att det fanns enbart hästar på jordbruksföretaget. Det fanns 9 400 sådana gårdar.

Totalt fanns det 62 900 jordbruksföretag år köttkalv2016, vilket innebär att drygt hälften 55 % hade ett eller flera djurslag. 

År 1999 fanns det djur på 49 605 jordbruksföretag av de totalt 80 119 företag som fanns då. Andelen företag med djur var 62 %. Såväl andelen av de jordbruksföretag som har djur som antalet företag med djur har alltså minskat de senaste 20 åren.

Om jag skulle gå riktigt långt tillbaka till Jordbruksräkningen 1927 (se sid 54) så fanns det 307 395 jordbruksföretag med mer än 2 hektar åker. Av dem hade nästan alla hela 98 % kor.

//Ann-Marie Karlsson

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s