Odlingen av åkerbönor minskade med nästan 40 % mellan åren 2018 och 2019

Åkerbönor är en baljväxt med hög proteinhalt av god kvalitet. Den har traditionellt använts till foder men intresset för att använda den i livsmedel har ökat på senare tid. Odlingen minskade dock från 29 500 hektar år 2018 till 18 400 hektar år 2019. Åkerbönor drabbades hårt av torkan år 2018. Det innebar att det också var brist på utsäde i hela Europa för åkerbönor i år.

åkerbönor

Skörden av åkerbönor 2018 minskade med 68 %

Totalskörden av åkerbönor beräknades till 34 800 ton 2018, vilket är mindre än en tredjedel av motsvarande skörd under 2017.

Åkerbönor är en torkkänslig gröda och angreppen av bladlöss och bönsmyg var också kraftigare än vanligt år 2018. Åkerbönorna blev dessutom ofta svårtröskad eftersom baljorna hade brådmognat i det torra och varma vädret och var väldigt torra. Många lantbrukare meddelade SCB i samband med insamlingen av skördestatistiken förra hösten att åkerbönorna torkade bort helt. Det var alltså inte ekonomiskt försvarbart att försöka skörda åkerbönorna, inte ens som ensilage.

De obärgade arealerna blev också större än normalt, över 1 700 hektar, vilket motsvarar närmare 7 % av arealen. Arealen åkerbönor skördad som grönfoder ökade dessutom från normalt runt 400 hektar till drygt 3 200 hektar under 2018.

Hektarskörden av åkerbönor beräknades till 1 330 kilo per hektar. Den blev därmed 63 % lägre än hektarskörden år 2017 och den lägsta hektarskörden som redovisats under de 14 år som åkerbönor har ingått i skördeundersökningen.

//Ann-Marie Karlsson

åkerböna skörd

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Arealer och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s