Arealen åkermark per person lägre i Sverige än i Europa

odlad mark per person

Källa: SCB, Markanvändningen i Sverige sjunde upplagan sid 28

SCB:s publikation Markanvändningen i Sverige är intressant läsning. På sidan 28 finns t.ex. ett diagram som visar på hur mycket åkermark per person som vi odlar.

År 1961 var åkermark per person 0,45 hektar. År 2015 areal 0,22 hektar per person.  Åkermarken per person krymper alltså. Det finns mest åkermark per person i Oceanien som ju inkluderar Australien. Efter Oceanien följer Europa och Amerika, medan Asien har minst areal åkermark per person.

Jag kunde inte låta bli att ta fram en tidsserie för Sverige och så som man kan förvänta sig så har arealen åkermark per odlad mark per personperson minskat under de senaste 100 åren. År 1913 hade vi 0,65 hektar åkermark per person i Sverige. År 2018 var siffran 0,25. Det är alltså en siffra som är lägre än i Europa men ganska nära genomsnittet i världen.

FAO och OECD skriver bland annat om hur man förutspår att arealen åkermark kommer att förändra i framtiden. Jag bloggade om den här.

I Sverige kan det ju också vara intressant att jämföra med hektaravkastningen i genomsnitt av samtliga spannmålsslag vi odlar. Den har ökat från 1 200 kg/hektar till över 4 500 kg/hektar under 2000-talet.

//Ann-Marie Karlsson

avkastning

 

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s