2019 förväntas spannmålsskörden bli 5,9 miljoner ton och oljeväxtskörden 0,35 miljoner ton

VeteIdag publicerar vi Jordbruksverkets skördeprognos för spannmål och oljeväxter. Den bygger på en matematisk modell och består av statistiska samband mellan tidigare års temperatur, nederbörd och skördar. I beräkningarna används också uppgifter om odlade arealer för 2019.

Skördarna de tredje största under 2000-talet

Prognosen visar att såväl spannmålsskörden som oljeväxtskörden förväntas bli den tredje största under 2000-talet. Spannmålsskörden förväntas bli 80 % högre än förra årets rekordlåga skörd och i nivå med de höga skördarna 2014, 2015 och 2017.  Totalskörden av höstvete förväntas bli 3,1 miljoner ton vilket motsvarar 52 procent av den totala spannmålsskörden. För vårkorn och havre förväntas totalskörden bli 1,3 respektive, 0,7 miljoner ton.

Avkastningen per hektar, hektarskörden, är högre för de grödor t.ex.höstvete  som sås på hösten, jämfört med hektarskörden för vårkorn och havre. Av diagrammet nedan framgår att hektarskörden av höstvete förväntas bli 7 300 kilo per hektar år 2019.

Samtidigt är prognosen för avkastningen per hektar högre än genomsnittet för de senaste 5 åren för samtliga spannmålsgrödor. Det är kanske inte så konstigt med tanke på förra årets låga skörd, men avkastningen per hektar är också högre än normskörden, det vill säga högre än genomsnittet för de senaste 15 åren.

Stor areal höstsådda grödor

Förutsättningarna för en god eller dålig totalskörd påverkas av hur stor arealen av höstsådda grödor blir. Förra året, år 2018, påverkades skörden inte bara torka utan utan också av att höstsådden blev mindre än normalt hösten 2017. Det innebar att höstvete ersattes av vårkorn år 2018. Vårkorn har en lägre avkastning per hektar än höstvete.

I år är arealen höstvetet på banan igen och det tillsammans med goda väderförhållanden har lett till hektarskördar förväntas bli högre än normalt vilket bäddar för en god skörd i år.

//Ann-Marie Karlsson

Prognos

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s