Import av nötkött från länder utanför EU

Jag kan se att många i veckan klickat ett tidigare blogginlägg om importen av nötkött t.ex. från Brasilien så jag passar på att göra en uppdatering med de senaste siffrorna.

År 2018 importerade EU 341 tusen ton nötkött. Det var en ökning från år 2017 då 306 tusen ton importerades. Brasilien svarar för 41 % av den totala rapporten med 140 tusen ton och är alltså det största importlandet. Därefter följer Argentina, Uruguay och Australien. Siffrorna finns att hämta vid EU-kommissionen.

Under det första halvåret 2019 importerades 158 tusen ton varav 64 tusen ton från Brasilien följt av 35 tusen ton från Argentina. Importen är något lägre än motsvarande period år 2018.

import nötkött Brasilien

Utifrån SCB:s handelsstatistik är det svårt att se hur mycket av den totala importen till EU som hamnar i Sverige. År 2018 importerade Sverige  80 000 ton färskt och fryst nötkött.  varav  den största delen kom från Irland följt av Nederländerna.

År 2018 importerade Sverige direkt från Brasilien 1 289 ton färskt nötkött och 342 ton fryst nötkött. Det kött som importeras direkt till Sverige är inte det enda nötkött som kan komma från ett land utanför EU eftersom nötkött som först t.ex. landar i de stora hamnarna i Nederländerna sedan kan exporteras vidare inom EU. I de fallen ser det ut som att nötköttet kommer från Nederländerna.

//Ann-Marie Karlsson

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Internationellt och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s