Priserna för livsmedel har ökat mer än inflationen det senaste året

Inflationstakten enligt konsumentprisindex (KPI), det vill säga förändringen i KPI under de senaste 12 månaderna mellan augusti 2018 och augusti 2019  var 1,4 %. Indexet mäter den genomsnittliga prisutvecklingen för hela den privata inhemska konsumtionen.

Prisökningen för livsmedel har varit högre än KPI nämligen 3,3 %. Det innebär alltså att livsmedel har blivit dyrare i relation till andra varor som vi köper som konsumenter. De livsmedelsgrupper där prishöjningen varit högst är grönsaker (+9,3 %), fisk (+6,2 %) och bröd och spannmålsprodukter (+4,5 %). Den enda grupp med en prissänkning är frukt med (-3,5 %).

//Ann-Marie Karlsson

inflationen

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Konsumtion, Priser och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s